Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Εκδηλώσεις στο χωριό του Βαγγέλη: «Μήνυμα και υποχρέωση» για την εξάλειψη της βίας ο θάνατος του

Σιωπηλά, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, το δημοτικό σχολείο των Αρμένων τίμησε χθες το δικό του παιδί, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή και που με τη θυσία του θύμισε σε όλους την ανάγκη να σπάσει η σιωπή, κόντρα στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό.


Με τη σεμνή τελετή ονοματοδοσίας της βιβλιοθήκης του σχολείου σε αίθουσα «Βαγγέλης Α. Γιακουμάκης» άνοιξε η αυλαία της εβδομάδας δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων με τίτλο «Κλειδώνοντας το ρατσισμό και τη βία έξω από το σχολείο».

Στο δημοτικό σχολείο των Αρμένων ήταν όλοι εκεί: οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι συγγενείς και οι φίλοι του Βαγγέλη. Η σχολική κοινότητα τίμησε τον Βαγγέλη με αυτό τον τρόπο, τονίζοντας πως ο άδικος και πρόωρος θάνατός του, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αφήνει στην κοινωνία και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς ένα «μήνυμα» και μια «υποχρέωση» που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια εξάλειψης της βίας και του ρατσισμού στα σχολεία.

Με δάκρυα στα μάτια την τελετή παρακολούθησε η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη και η αδελφή του, Ελένη συγκινημένες για την τιμή που απέδωσε με τον συμβολικό αυτό τρόπο το σχολείο στον γιο και αδερφό. Πλήθος συγγενών, συγχωριανών και φίλων βρέθηκαν στην αίθουσα του σχολείου οι οποίοι σιωπηλοί παρακολούθησαν την τελετή ονοματοδοσίας.

Ιδιαίτερα «δυνατή» η στιγμή που μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων με την εκπαιδευτικό τους κ. Στέλλα Πολάκη, απήγγειλαν τα ποιήματα που οι ίδιοι έγραψαν, προσπαθώντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ενδοσχολική βία αλλά και για τον ίδιο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Συγκεκριμένα, οι μαθητές είναι οι: Ειρήνη Πενθερουδάκη, Χρυσούλα Σκουλούδη, Ελένη Σκουλούδη, Ελευθερία Καραγιώργη, Μαρία Βογιατζάκη, Μάρκος Μακρυδάκης, Ειρήνη Ξηρά, Πασχάλης, Κράσιος, Μαρία Σηφάκη, Νικολία Στρατιδάκη, Μαρία Φραγκιαδάκη, Στέλλα Χατζηδάκη, Ιωάννα Ψαθάκη.

«Ό,τι αγαπά κανείς, δεν τελειώνει»… Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο π. Σωκράτης Ξενικάκης μιλώντας για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και μαθητές που βιώνουν ενδοσχολική βία, και ανέφερε: «να είστε σίγουροι ότι από εκεί ψηλά ο Βαγγέλης δίνει δύναμη, ελευθερία και θάρρος σε όλους αυτούς, οι οποίοι βιώνουν ανάλογες στιγμές στη ζωή τους. Για ένα πράγμα να είμαστε σίγουροι: ό,τι αγαπά κανείς, δεν τελειώνει. Όποιον αγαπά κανείς, δεν πεθαίνει».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής, ανέφερε: «Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, της ενδοσχολικής βίας. Θέλω να πω στα παιδιά μπράβο που ξεκινούν αυτή τη δράση από το σχολείο που φοίτησε ο Βαγγέλης. Εσείς θα αλλάξετε τον κόσμο, γιατί εμάς τους μεγάλους δεν μας ακούνε. Εσείς λοιπόν αλλάξτε τον κόσμο». Aπο την πλευρά του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης νομού Ρεθύμνου κ. Στάθης Κοντογιάννης πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία είναι και εύστοχη, αφού ο Βαγγέλης υπήρξε μαθητής του σχολείου, αλλά έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι χώροι εκπαίδευσης θα πρέπει να φροντίζουν να εκπαιδεύουν τους μαθητές σε μία κατεύθυνση εξάλειψης φαινομένων σχολικής βίας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας».

Για το απέραντο κενό αλλά και την υποχρέωση που άφησε με την απώλεια του ο Βαγγέλης Γιακουμάκης μίλησε η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων κ. Ελένη Μιχελιουδάκη και υπογράμμισε: «Απόψε τιμούμε τον Βαγγέλη, τον αγαπημένο μας μαθητή. Τον Βαγγέλη που συναισθανθήκαμε την αγωνία του, τον πόνο του, τον κατατρεγμό του. Τιμούμε τον Βαγγέλη που πολύ νωρίς έφυγε από τον κόσμο μας. Αυτός μας άφησε όμως ένα μήνυμα και μία υποχρέωση: να κλειδώσουμε τη βία και τον ρατσισμό έξω από τη ζωή μας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο σχολείο μας από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή των μαθητών και την υποστήριξη των γονέων. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας δεν έχουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού το φαινόμενο της βίας και του ρατσισμού είναι πολυσύνθετο και δημιουργείται από όλους τους κοινωνικούς παράγοντες. Η ευθύνη όμως της πρόληψης της βίας που γεννά ο εκφοβισμός, είτε είναι ψυχολογική είτε σωματική, βαραίνει όλους μας από τη θέση του τον καθένα. Το σχολείο είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη να ενδυναμώσει τα παιδιά απέναντι στη βία και τον ανταγωνισμό που η ίδια η κοινωνία γεννάει. Τα ίδια τα παιδιά μας δίνουν καθημερινά μηνύματα ελπίδας ότι η βία και ο σχολικός εκφοβισμός δεν ανήκει εδώ. Δεν ανήκει στη δική τους ζωή. Από τη στιγμή που μπορούν να μιλάνε και να εκφράζονται για οτιδήποτε τα φοβίζει. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Οι δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου με θεατρικά δρώμενα, προβολές, αναγνώσεις βιβλίων αλλά και τη συμμετοχή του Χαμόγελου του Παιδιού με την ψυχολόγο κ. Ειρήνη Μαρκουλάκη.



candianews.gr
Categories: